Food for thought: Blockchain

Elke SUPERP kwartaalmeeting proberen we naast SUPERP gerelateerde thema’s ook food for thought op te doen door het uitnodigen van inspirerende externe sprekers. Na de vorige inspirational sessie van de CTO van Alliander over de ‘Energietransitie’, was het deze kwartaalmeeting de beurt aan Paul Bessems. Dit in het kader van het onderwerp ‘Blockchain’. Een onderwerp waar Paul in mei het boek ‘Blockchain Organiseren’ over uitbrengt en waar hij een zeer uitgesproken mening over heeft.

 

Inbellen op Blockchain?

Blockchain kun je zien als een extra laag bovenop het internet. Deze laag maakt het mogelijk dat we niet alleen eenvoudig en veilig informatie kunnen delen, maar ook heel efficiënt transacties kunnen doen. Daar waar internet gezien kan worden als een protocol voor de uitwisseling van informatie, is blockchain een protocol voor het uitwisselen van waarde (transacties). De blockchain wordt soms zelfs de belangrijkste ontwikkeling sinds het ontstaan van het internet genoemd. Kan je je nog herinneren dat je voor de eerste keer moest inbellen om op internet te komen? Toen konden we ons nog niet voorstellen welke impact internet anno 2017 op ons leven zou hebben. De ontwikkeling van Blockchain staat nog maar aan het prille begin…we staan nog maar op het punt om in te bellen.

 

SAP & Blockchain

Als er één onderwerp momenteel bovenin de hype cycle van Gartner zit, dan is het wel Blockchain. Ook vanuit SAP wordt steeds vaker over het onderwerp bericht. Als je je realiseert dat 74% van alle transacties wereldwijd een SAP omgeving raakt, kan je je voorstellen dat Blockchain en SAP een enorme impact op elkaar zullen hebben. Er zijn zeer veel toepassingen te bedenken voor blockchain technologie: van het bijhouden van je e-portfolio of patiëntendossier, tot het kopen van een huis. Bijna alles wat waarde heeft en overgedragen kan worden van aanbieder naar afnemer, is te registreren op een blockchain. De vraag is dus niet of maar hoe SAP en Blockchain op elkaar zullen ingrijpen.

 

‘Blockchain Organiseren’

Tijdens deze kwartaalmeeting ging Paul Bessems in het bijzonder in op het onderwerp ‘Blockchain Organiseren’. De meeste mensen denken bij blockchain aan bijvoorbeeld de Bitcoin, maar Blockchain Organiseren gaat veel verder dan alleen digitaal geld. Het is een fundamenteel nieuwe manier van organiseren voor onze digitale samenleving. Blockchain Organiseren gaat over de inbedding van een disruptieve technologie in een fundamenteel nieuw organisatiemodel. Blockchain Organiseren is een manier om nagenoeg frictie loos en dus zeer efficiënt vertrouwen, werk en economie te organiseren. Voor meer informatie over dit onderwerp: https://weconomics.org/blockchain/

Met dank aan Paul leverde deze kwartaalmeeting de SUPERP’s volop ‘Food for Thought’. Wordt deze avond op 5 april in de Meern een moment waar we over een jaar of 5 aan terugdenken? Zou de impact van Blockchain in 2022 dan al net zo zichtbaar zijn als de impact van internet op ons leven vandaag de dag? De kans is groot dat blockchain een sterke invloed zal krijgen op onze business en die van onze klanten, de vraag is alleen wanneer.

Top