TechEd 2017 dag 3 “The Big Picture”

Na 2 dagen vol verschillende sessies met heel veel informatie staat vandaag in het teken van een hele lange sessie waarin een Transactionele SAP Fiori App gemaakt wordt met het ABAP programming Model voor SAP S/4 HANA. Een hele mond vol zo op de vroege ochtend. En na een korte nacht (dag 2 werd afgesloten met een geslaagd feest aan het strand van Barcelona) zat toch de hele zaal vol. Met gezonde spanning voor alles wat gaat komen zoek ik om kwart over 8 een plekje in de zaal. Buiten staat al een hele rij mensen die zich niet op voorhand hadden aangemeld voor deze sessie. Als de vooraf ingeschreven mensen binnen zijn mogen zij een plek zoeken. met 2 man achter een laptop beginnen we stipt op tijd.

 


Een korte uitleg gevolgd door een "klaar voor de start?". 80 pagina’s vol opdrachten om het nieuwe ABAP programming model voor het maken van een end-to-end SAP Fiori app te ontdekken. Na 4 uur hebben we een werkende transactionele app waarin we onder andere concepten op kunnen slaan en kris-kras door het datamodel kunnen zoeken. Aan de achterkant werken we met core data services (CDS) en het business object processing framework (BOPF). De data wordt beschikbaar gesteld via een OData service. Tevens hebben we de op de CDS gebaseerde data app verrijkt met UI annotations waardoor we eenvoudig gebruik kunnen maken van SAP Fiori elements. De oefeningen klopte, de tijd was precies goed en de begeleiding was prima. The Big Picture was perfect.

 

ABAP platform

Na de lunch hebben we gekeken naar de roadmap voor het ABAP platform. Met de aankondiging van de ABAP Cloud service is ABAP meer levend dan ooit. Zoals een van de sprekers mooi aangaf zijn er nog een paar vergaderingen nodig bij SAP om de oudgedienden te overtuigen dat er een hoop obsolete statements verwijderd moeten worden. Zijn licht krullende mondhoeken geven aan dat hij daar het volste vertrouwen in heeft. Nog even wachten tot medio 2018 en dan zullen we zien wat er allemaal meegekomen is naar de Cloud.

 

 

Veel nieuwe ontwikkelingen

Ik kijk met een zeer goed gevoel terug op de afgelopen drie dagen. Heel veel nieuwe inzichten, een hoop nieuwe ontwikkelingen. Ook goed om te zien dat een aantal van onze vertrouwde pilaren (zoals ABAP) in de toekomst fier overeind blijven staan. De komende weken zullen er vanuit SUPERP een aantal inhoudelijke blogs verschijnen, dus houdt ons in de gaten!

 

Top